Харків'янин Євген Горбань об'єднав в одному місці любителів кави і їзди на велосипедах. У його незвичайному велокафе відвідувачі їдять здорову їжу, дізнаються про нові присмаки ароматного напою, завіреного альтернативними кавомашинними способами, а також можуть скористатися послугами прокату двоколісних і веломастерні.
Себе 22-річний Євген називає в першу чергу кавоваром, хоча ще кілька років тому він і не думав пов'язувати своє життя з кавою. Хлопець мріяв стати журналістом, працювати в гарячих точках. Але, вступивши до вузу на журналістику, розчарувався і на другому курсі покинув навчання.
"Мені хотілося практики, їхати чи не в гарячі точки", – згадує Євген. Журналістом він так не став. Спочатку трудився круп'є в казино і консультував покупців у магазині, а пізніше влаштувався кавоваром.
"Я був просто оператором кавомашини, який видавав напої, але це запалило якусь іскру в мені. Разом з другом почав вивчати кавову культуру, практикувався в малюнках на капучино, відвідував чемпіонати та майстер-класи баристи", – розповідає харків'янин.
Його зусилля не пройшли дарма: хлопця стали запрошувати бариста в популярні кав'ярні міста, а в минулому році він отримав пропозицію відкрити велокафе з нуля. Організацію нового місця інвестори повністю передали в руки Горбаня.
КАРТА СМАКУ. Незвичайний заклад в підвальному приміщенні на площі Руднєва, 14/1 розчахнуло двері у вересні 2014-го. Євген продумав в ньому майже все: ремонт, меню, елементи інтер'єру, підібрав персонал і постачальників. У маленькому залі кав'ярні облаштували веломастерню, де фахівець перевіряє стан двоколісних і усуває поломки. Тут же дадуть в прокат будь-який з двох десятків великов: від круїзерів для комфортних міських прогулянок до шосейних – для швидкісної їзди.
Зараз в велокафе подають каву з Бразилії, Колумбії, Кенії. Крім традиційних еспресо і латте, відвідувачі велокафе п'ють каву, заварену альтернативними способами: в кемексі, аеропресі або методом пуроверу. У першому випадку у верхню частину скляної колби, що за формою нагадує пісочний годинник, на фільтр висипаються мелені зерна і виливається гаряча вода, яка поступово проходить в нижню частину посудини. Метод пуроверу аналогічний, а в аеропресі кава готується під тиском.
Євген каже, що описаними методами в велокафе заварюють зерна свіжого обсмажування – коли пройшло не більше, ніж 21 день після цієї процедури. Також бариста використовує тільки один сорт кави, тоді як в кавомашину найчастіше засипають суміші. "Зерна темного обсмаження не використовують для того, щоб розкрити весь їх смакоароматичний потенціал. Як і у вині, в каві бувають цитрусові, ягідні, або квіткові нотки", – поділився Євген.
Щоб допомогти відвідувачам вловити ці нотки, у велокафе надають карту смаку, яку протягом кількох років створювали дегустатори. Також в незвичайному меню закладу – сироїдські солодощі.
Свою справу Євген не називає роботою. "Тут не може бути кордонів: я і сплю, і живу на роботі, але ні на секунду не задумався, що мені це якось заважає. Я перетворив роботу в життя, бо не хотів змушувати себе працювати і намагався зробити так, щоб у мене не було робочого графіка. Я його просто не відчуваю", – поділився з нами молодий організатор.
За його словами, з таким режимом життя будуть приходити як інвестори, так і ідеї з можливостями для їх реалізації. Бажаючим наслідувати його приклад Євген радить весь час вчитися чомусь новому і придумувати божевільні ідеї. Зараз заповітна мрія харків'янина – побувати на кавовій плантації.
ІСТОРІЇ ЧИТАЧІВ
"Сегодня" запрошує харків'ян поділитися своїми історіями успіху. Якщо ви молоді, не побоялися в умовах кризи ризикнути і реалізувати свої ідеї в успішний проект, розкажіть про це на сторінках нашої газети. Надсилайте лист на електронну адресу [email protected], в якому вкажіть ПІБ, сферу діяльності та контактний телефон.