Інфекціоністи відзначають, що найбільш небезпечна в'ялена риба кустарного виробництва. Фото: proprazdniki.com
Через збільшення кількості захворювань на ботулізм в Запоріжжі створили спеціальну комісію, яка проводить перевірку товарів в магазинах і на вулицях міста, передає телеканал "112 Україна".
"Одну хвору відпустили з реанімації і відправили на доліковування додому в Дніпрорудне. Рідні хворих шукали рятівну сироватку самостійно, тому що в українських лікарнях цього препарату немає вже два роки. Зараз торгова палатка, в якій чотири з шести хворих купили рибу, закрита, товар вилучено", – йдеться в повідомленні.
Ситуацію із захворюванням в регіоні прокоментувала головний позаштатний лікар-інфекціоніст Запорізької ОДА Ірина Іванова.
"Зараз ми б'ємо на сполох. Так, у нас проблеми з сироватками. У нас проблеми з тим, що не потрібно їсти їжу, яка може бути причиною ботулізму. Перш за все, це в'ялена риба. Продукти харчування, в яких міститься ботулотоксин і за смаком, і по запаху, і за кольором не відрізняються від нормальних продуктів, тому виявити його не можна. Вегетативна форма в результаті свого проростання виділяє цей токсин, який за своєю дією значно сильніший за отруту кобри", – повідомила лікар.
Додамо, що за останні кілька днів з діагнозом "ботулізм" в реанімацію інфекційної лікарні Запоріжжя потрапили 5 запорожців.
Нагадаємо, в Україні протягом останніх тижнів продовжують реєструватися випадки захворювання на ботулізм серед населення, пов'язані з вживанням рибної продукції. У Держпродспоживслужбі повідомляли про спалах небезпечної інфекції в Полтавській, Сумській та Запорізькій областях. Крім того, раніше ботулізм діагностували у Вінницькій, Київській і Херсонській областях.