У Житомирській області святкування весілля в кафе перетворилося на кошмар

22 липня 2015, 13:24
Захворіли як мінімум 68 осіб

Люди отруїлися на сільському весіллі. Фото: lulusvadba.ru

У Житомирській області після вживання їжі на весіллі, яка проходила в сільському кафе, захворіли 68 осіб.

Як повідомили в Головному управлінні Держсанепідслужби у Житомирській області, перші повідомлення про нездужання людей надійшли 21 липня о 17:30. Четверо дітей були госпіталізовані до Житомирської дитячу обласну лікарню і 8 дорослих звернулися за медичною допомогою в стаціонари Житомира.

Реклама

Після обходи фахівцями Держсанепідслужби, в селищі Левків Житомирського району було виявлено ще 56 хворих, в тому числі 14 дітей.

Встановлено, що всі постраждалі 18-19 липня святкували весілля в сільському кафе "У Тичини", де були присутні близько 200 осіб.

Станом на 10.00 22 липня всього захворіло 68 осіб, з них 18 дітей. Попередній діагноз "гостра кишкова інфекція, гастроентероколіт". У хворих фіксується висока температура тіла, виражена інтоксикація, діарея, болі в животі. Перебіг захворювання у 53 осіб середньої тяжкості, у 15 – легкий. Хворі отримують необхідну медичну допомогу.

Реклама

При проведенні позапланової перевірки в кафе виявлено ряд грубих порушень і недоліків дотримання санітарного законодавства. Об'єкт функціонував без експлуатаційного дозволу, не надані документи, що засвідчують якість та безпеку харчових продуктів, мали місце перебої з подачею холодної проточної води. У закладі, де недостатня кількість приміщень, порушувався технологічний процес. Крім того, зафіксовано недостатню кількість холодильного та технологічного обладнання. Це призвело до недотримання умов і термінів зберігання готових страв: страви готувалися за 2 доби до весілля. Фактично меню страв відсутнє, на весіллі вживалися багатокомпонентні продукти і страви, які швидко псуються.

Крім того, фахівцями Держсанепідслужби зафіксовано, що в закладі громадського харчування не створені належні умови для миття посуду. До роботи на харчоблоці залучалися особи без відповідної освіти, кваліфікації та без особистих медичних книжок.

Недотримання правил особистої гігієни, дезінфекційного режиму (на момент перевірки відсутні дезінфікуючі засоби), зберігання готових страв при високій температурі сприяли виникненню спалаху захворювання.

Реклама

До порушників законодавства прийняті заходи адміністративного впливу. В осередку інфекції відібрані проби для проведення бактеріологічних досліджень, у тому числі харчових продуктів, питної води, змиви з об'єктів в кафе. У вогнищах захворювання проведена заключна дезінфекція, за контактними встановлено медичне спостереження.